Terug naar index

Emma Oosterwegel en de liefde voor de meerkamp

door Bert Vreeswijk

Het was 2014 en Nederland was bij de vrouwen mondiaal gezien één van de meest succesvolste meerkamplanden. Met toppers als Dafne Schippers, Nadine Broersen, Nadine Visser en Anouk Vetter.
Het verhaal is bekend. Dafne Schippers koos voor de sprint – en met succes. Toen hadden we nog drie topzevenkampsters over. Vervolgens koos Nadine Visser, na lang wikken en wegen, ook met succes voor de 100 meter horden. Toen hadden we nog twee topmeerkampsters over.In 2017 raakte Nadine Broersen zwaar geblesseerd.
En zo zagen we in 2018 in het Oostenrijkse Götzis alleen ‘onze hoop in bange dagen’ Anouk Vetter (ze werd 4e in deze editie) nog in actie. Maar het kon nog erger. in 2019 moest ook Anouk in Götzis verstek laten gaan!
En toen was daar geheel onverwachts Emma Oosterwegel, tot genoegen van de oranje-fans. Een 20-jarige talentvolle atlete uit Diepenveen, die vriend en vijand verraste door in een prachtige zevenkamp, als een ‘duveltje uit een doosje’, met een prachtscore van 6247 punten een 9e plaats te behalen in deze traditioneel zwaar bezette Hypo Meeting. Ze werd ook meteen uitgeroepen tot Rookie of the Year. 

Wie is Emma Oosterwegel en wat is haar toekomstperspectief?

Emma, ik kende je eigenlijk vooral als speerwerpster. Wat heeft je ertoe gebracht om voor de meerkamp te kiezen? En heb je internationaal een voorbeeld?

Ik ben van jongs af aan al meerkampster geweest. Op 7 jarige leeftijd ging ik op atletiek en vanaf mijn C-junioren tijd ben ik gaan trainen bij Michel Knobbe in zijn meerkampgroep en trainde ik het werpen bij Sanne van Rossum in Deventer. Speerwerpen was een van mijn sterke onderdelen en daarvoor mocht ik ook uitkomen op het C-interland waar ik Kees Betlem leerde kennen. Sindsdien mocht ik een aantal zaterdagen meedraaien in de speerwerp groep van Elliott Thijssen en Kees Betlem in Utrecht. Ik had het daar heel erg naar mijn zin en het speerwerpen ging ook snel vooruit, waarna er meer speerwerp trainingen in Utrecht volgden. Ik was dus eigenlijk een meerkampster die ook veel aan speerwerp wedstrijden meedeed, vooral omdat ik het leuk vond. Maar ik ben altijd al meerkampster geweest.

Na het seizoen van 2016 ben ik gaan studeren in Wageningen en ging ik trainen op Papendal bij Ronald Vetter. Ik kwam er vrij snel achter dat de combinatie van speerwerpen in Utrecht en meerkamp trainen op Papendal niet werkte en besloot om te stoppen met de trainingen in Utrecht. Sindsdien train ik volledig voor de meerkamp, wat zeker een goede keuze is geweest.
Eerlijk gezegd heb ik geen meerkamp voorbeeld, maar ik bewonderde altijd wel Jessica Ennis. Ook vind ik het heel erg leuk om met Anouk Vetter te trainen. Het is erg gezellig en ik kan nog veel van haar leren!

Ik zag in de ranglijsten dat je jongere zus Anna ook meerkampster is en bij de A junioren 3857 punten achter haar naam heeft staan. Waar komt die veelzijdigheid in de familie vandaan? Of is dat bij AV Daventria 1906 een van de speerpunten in het beleid?

Ik heb een broer en drie zussen en we doen (bijna) allemaal nog aan atletiek. Bij Daventria zijn we allemaal begonnen met de meerkamp, omdat er van jongs af aan veelzijdig training wordt gegeven. Eigenlijk pas vanaf de B-junioren wordt er meer onderscheid gemaakt in de onderdelen. Twee van mijn zussen (Hanneke en Anna) hebben zich toegelegd op de 400 meter horden en lange sprint en mijn andere zus (Marloes) combineert atletiek met haar drukke baan als arts.

Jij studeert in Wageningen aan de universiteit, is je studie (Bodem, water en atmosfeer) wel te combineren met de intensieve meerkamptraining? En wat zou je beroepsmatig na je studie graag willen gaan doen? Nu ik goed heb gepresteerd groeit mijn zelfvertrouwen

Naast de sport wilde ik ook graag een studie volgen, omdat de sport je geen zekerheid geeft en het fijn is om nog wat anders er naast te hebben voor bijvoorbeeld afleiding. Het eerste jaar was een jaar om van te leren. Ik wilde mijn studie fulltime combineren met alle trainingen op Papendal, maar dat ging niet helemaal zoals ik had gehoopt. Ik raakte geblesseerd en presteerde ook niet optimaal in mijn studie. Ik besloot minder vakken te volgen, zodat ik alle trainingen op Papendal kan doen en tussendoor voldoende tijd heb om te rusten. De Universiteit Wageningen werkt op een fijne manier mee om dit mogelijk te maken. 
Ik vond het altijd moeilijk om mijn studie opzij te zetten voor de sport, maar nu ik goed heb gepresteerd, wordt mijn zelfvertrouwen groter en durf ik hogere doelen te stellen in de atletiek. Ik vind het ook makkelijker om periodiek even geen vakken te volgen, zeker in het Olympische jaar. Na mijn bachelor zou ik graag een master willen volgen op het gebied van hydrologie of meteorologie. En wat ik daarna zou willen doen, weet ik nog niet.

Goede sfeer en respect voor elkaar in de meerkamp.

Na jouw succesvolle seizoen 2019 in de meerkamp met onverwachte hoogtepunten in Götzis – voor de eerste keer over de 6000 punten grens (6247) – en later op het WK in Doha (6250) ben je nu geen onbekende meer en wordt alles anders. Hoe denk je in je nieuwe rol met de druk om te gaan, heb je daar een strategie voor of ben je een nuchter type?

Ik ben wel het nuchtere type. Ik laat alles maar op me afkomen en zie het wel. Ik probeer vooral niet meer druk op mezelf te leggen dan nodig is en mezelf te blijven in alle situaties.

In de meerkamp heb je regelmatig met tegenslagen te maken. Kun je daar goed mee overweg?

Zoals ik al zei verliep het jaar 2016/2017 zeker niet volgens verwachting. Ik raakte geblesseerd en kon daardoor een heel jaar geen meerkamp doen. En juist van tegenslagen leer je. Het jaar er na heb ik veel dingen anders aangepakt, waardoor ik beter ging presteren en minder last had van stress. Het allerbelangrijkste was dat ik weer heel erg kon genieten van de sport zelf. En dat maakt je mentaal alleen maar sterker, denk ik.

Lovende woorden over bondscoach Ronald Vetter

Je hebt afgelopen jaar echt grote stappen gemaakt. Wat kunnen wij nog meer van jou verwachten de komende jaren? Zit er nog genoeg ruimte in elk van de zeven disciplines om je te verbeteren?

Er valt altijd wat te verbeteren. Het onderdeel waar ik mezelf dit jaar echt op verrast heb, is de 200 meter. Als ik die tijd (24.45) volgend jaar weer loop, ben ik daar al heel erg blij mee. Verder hoop ik op alle overige onderdelen nog veel stappen te kunnen maken de komende jaren en wie weet wat er volgend jaar al mogelijk is.

Je traint nu op Sportcentrum Papendal bij Ronald Vetter, een toptrainer die zijn sporen al dik heeft verdiend. Hoe beleef je het trainen onder zijn leiding?

Ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Ronald en kan me geen betere trainer voor mij voorstellen! Ronald denkt altijd mee en zijn aanwijzingen in trainingen leveren eigenlijk altijd meteen wat op, wat natuurlijk erg fijn is. Verder hebben we een erg leuke meerkampgroep waar de sfeer altijd goed is, en daar draagt de trainer natuurlijk ook veel aan bij.

Resetten en gefocust blijven lukt tot dusver goed.

De zevenkamp is een slijtageslag, je bent twee dagen 7 à 8 uur op en rond de baan bezig, ook straks in Tokio. Hoe ga je daarmee om, kun je jezelf na en voor elke discipline goed resetten?

Het WK in Doha was mijn eerste seniorentoernooi en daar merkte ik dat een goed resultaat je helpt in het volgende onderdeel. In Doha had ik de 100 meter horden goed gelopen en daardoor kon ik ontspannen naar het hoogspringen. Sowieso de sfeer in de meerkampgroep en in de restroom waren heel erg goed! Ik kon er erg van genieten, terwijl ik wel gefocust bleef. Hoogspringen ging uitstekend en ook het kogelstoten er na resulteerde in een pr. Het gaat niet altijd vanzelf en dat bleek ook bij het verspringen. Ik sprong erg slecht, maar zodra ik de baan verliet en aankwam in de restroom, lukte het me heel snel om de knop om te zetten van teleurstelling naar bijna een soort enthousiasme voor het speerwerpen.

Want natuurlijk wil je graag een hele goede prestatie hebben tegenover een matige. Ontspannen en blij kwam ik het veld op, want eindelijk was het speerwerpen aan de beurt, het onderdeel waar ik altijd erg naar uitkijk! Afgelopen WK lukte het me dus erg goed om voor veel onderdelen gefocust en ontspannen te zijn, en dat hoop ik in de toekomst ook te kunnen wanneer de druk misschien wat hoger ligt.

Volg jij op Sportcentrum Papendal nog een speciaal sportdieet? Want de meerkamptraining vreet energie.

Mijn moeder is diëtiste, waardoor ik ben opgegroeid met een, voor mij, goed eetpatroon. Alle nodige voedingswaarden kreeg ik binnen en de eiwitinname was belangrijk. Sinds afgelopen jaar ben ik onder begeleiding van een diëtist op Papendal, die me advies geeft op het gebied van voeding en supplementen.

Ereronde met alle meerkampster is de kers op de taart

Denk je dat als je ooit over de 60 meter met de speer zou gaan gooien, je dan toch de meerkamp trouw blijft?

Zolang mijn lichaam het aankan, zal ik altijd de meerkamp blijven doen. Ik vind juist de veelzijdigheid heel erg leuk! Met gym op school maakte het me ook niet zoveel uit welk spel we zouden gaan doen, omdat ik alles leuk vond.
In het jaar dat ik geblesseerd was, heb ik me wat meer gefocust op het speerwerpen. In dat jaar kwam ik ook alleen bij het speerwerpen uit op het EK junioren. Zo kon ik dus een beetje ervaren hoe het zou zijn als speerwerper, maar ik vond het gewoon niet leuk genoeg. Vanaf dat moment wist ik ook zeker dat ik geen speerwerpster wilde worden, maar een meerkampster.
Als meerkampster ben je niet alleen twee volle dagen op het veld en mag je zeven keer in actie komen, maar is de groep waarmee je bent altijd erg gezellig en is de ereronde na de zware 800 meter de absolute kers op de taart van twee dagen plezier en hard werken! 

Je bent nog jong en kan nog zoveel groeien en bijleren. Wat zijn je doelstellingen voor de meerkamp de komende jaren?

Ik heb geen specifieke doelen in de zin van een bepaald puntentotaal. Ik hoop gewoon mezelf elk jaar weer te kunnen verbeteren en plezier te houden in wat ik doe.
Vóór dit seizoen zou ik hebben gezegd dat deelname aan de Olympische Spelen 2024 wel stiekem in mijn hoofd zou zitten, maar na afgelopen seizoen hoop ik me volgend jaar ook echt te plaatsen voor Tokio.

Met het oog op Tokio; laat je de NK indoor meerkamp 2020 aan je voorbij gaan of doe je een poging een mooie hattrick bij de dames senioren te scoren in Apeldoorn?

Komend seizoen staat vooral in het teken van de Olympische Spelen, maar ik doe graag mee aan het indoorseizoen en zo ook de 5-kamp. Als ik helemaal fit ben, zou ik niet weten waarom ik er niet zal staan.

Profiel van : Emma Oosterwegel
Geboorte plaats: Deventer
Geboorte datum: 29-06-1998
Lengte en gewicht: 1.79m, 68kg
Lid van atletiekvereniging: AV Daventria 1906
Studie:  Studeert aan de universiteit van Wageningen; Richting: Bodem, water en atmosfeer
Huidige trainer: Ronald Vetter
Specialisatie: Zevenkamp
Doelstelling voor het Olympisch jaar: PR op de meerkamp
Beste resultaat voor je gevoel tot nu toe: 7e plaats op het WK In Doha- waar Emma  6250 punten scoorde.
Prestatie ontwikkeling: Emma behaalde tot nu toe in haar carrière mooie prestaties en vele  malen het NK podium- en ereplaatsen, hier onder de belangrijkste op het speerwerpen en de meerkamp:

2012: 1e jaars C-junioren
Outdoor NK junioren speer MB, 1e

2013:  2e jaars C-juniorenOutdoor NK junioren speer MB 1e

  • Outdoor C-spelen (officieus NK) Speer, speer 1e 
  • (officieus) NK meerkamp junioren MC, 1e
  • NK meerkamp junioren MB, 4e   

 2014  1e jaars B-junioren

  • Outdoor NK junioren speer 2e
  • Outdoor NK junioren speer 2e

2015 : 2e jaars B-junioren

  • Outdoor NK B junioren meerkamp 2e
  • Outdoor NK B junioren Speer 2e
  • Outdoor NK atletiek (senioren) speer 3e,49,17 m.
  • Nationaal Record B-meisjes speerwerpen  52,33 m.

2016: 1e jaars A-junioren

  • Indoor NK A junioren meerkamp 1e
  • Outdoor NK A junioren meerkamp 1e
  • Outdoor NK A junioren speerwerpen 1e
  • Outdoor NK atletiek senioren speerwerpen 1e
  • Wereld kampioenschappen U20 meerkamp 13e,   5461 punten ( 5525 seizoen best)
  • Gouden Spike, speerwerpen,  52,45 m.

 2017 : 2e jaars A-junioren

  • Indoor NK junioren meerkamp 1e
  • Outdoor NK junioren speer 1e
  • Outdoor NK senioren speerwerpen 3e
  • Europees Kampioenschap U20 speerwerpen 8e, 50,91 m.

 2018 : 1e jaars senioren

  • Indoor NKsenioren meerkamp 1e, 4064 punten
  • Outdoor NK senioren speerwerpen 4e, 51,07 m.
  • World Challenge meerkamp Ratingen 9e,  5839 punten

2019:   2e jaars senioren

  • Indoor NKsenioren meerkamp 1e,   4149 punten
  • Officieus WK meerkamp Götzis 9e, 6247 punten
  • (13.64* 1,71* 12.58* 24,45 / 6,10* 52,75* 2,13,25) Mijn familie is belangrijk voor mij, op maar ook vooral buiten de baan.
    • Outdoor NK senioren speerwerpen 2e , 52,46 m. (seizoen best 54,36 m.)
    • Europees Kampioenschap u23 meerkamp 4e, 6072 punten
    • Wereld Kampioenschap Doha meerkamp 7e, 6250 punten
    • (13.65* 1,77* 13,70* 25,10 / 5,87* 54,01* 2,18,57)

    Vroegere sportactiviteiten: hockey, 8 jaar (ook nog gecombineerd met atletiek)
    Andere hobby’s: koken, bakken en afspreken met vriendinnen
    Best boek dat je hebt gelezen: boeken van Henning Mankell
    Beste film die je hebt gezien: Australia
    Welke muziek heeft je voorkeur: van alles
    Wat is je favoriete eten: Mexicaans
    Wil je nog iemand bedanken of verder iets kwijt?
    Ik wil graag mijn ouders bedanken voor alles wat ze voor me doen en mijn broer en zussen die belangrijk voor me zijn op de atletiekbaan maar ook vooral daar buiten! Verder wil ik iedereen om me heen bedanken die er voor zorgt dat ik elke dag de sport kan beoefenen die mij het gelukkigste maakt: atletiek!

     

    Terug naar index